Cinci copii au fost intoxicaţi la şcoală; o defecţiune la centrală a făcut ca apa din calorifere să ajungă la chiuvete. Sursa: Dan Badea
Intoxicaţia accidentală cu antigel a cinci elevi care au între 7 şi 9 ani a avut loc la şcoala din comuna argeşeană Bârla. De vină se pare că sunt cei care au montat centrala şi care nu au pus o supapă, ceea ce a făcut ca apa din calorifere, tratată cu antigel, să ajungă la robinetele de unde beau copiii.
Pentru că acuzau dureri puternice de cap, cu stare de greaţă şi vărsături, cinci elevi au fost aduşi la Spitalul de Urgenţă „Grigore Alexandrescu“, din Capitală. Medicii le administrează micuţilor doze controlate de alcool, întrucât acesta neutralizează efectele antigelului.
Cursurile de la şcoala din comuna argeşeană Bârla, unde învăţau cei cinci elevi intoxicaţi luni cu antigel, au fost suspendate ieri, întrucât Parchetul Tribunalului Argeş şi Prefectura au demarat o anchetă. Între timp, copiii sunt trataţi în Secţia de toxicologie a Spitalului „Grigore Alexandrescu“, din Bucureşti.
Ţinuţi în stare de ebrietate controlată
Doctorii îi menţin pe cei mici într-o stare de „ebrietate controlată“ şi spun că, deocamdată, sunt în afara oricărui pericol, fiind atent monitorizaţi.
Tratamentul cu alcool va neutraliza efectul antigelului cu care au fost intoxicaţi. „În cazul unui copil de 20 de kilograme se administrează 10 mililitri de alcool“, a explicat medicul Coriolan Ulmeanu, managerul spitalului. Etilenglicolul din care se face antigelul este foarte toxic pentru organism. Odată ingerat, formează oxalaţi de calciu care pot provoca blocaj renal. „De aceea antigelul trebuie imediat neutralizat prin administrarea de alcool etilic. Primele 72 de ore de la ingerarea produsului sunt esenţiale pentru a împiedica un blocaj renal“, a mai explicat medicul Coriolan Ul