Echipaje de pompieri, de poliţie şi ambulanţe vor fi dirijate în doar câteva minute în zonele distruse de un cutremur puternic sau afectate de inundaţii devastatoare, pentru a ajuta răniţii sau pentru a evacua populaţia în pericol.
Experţi din 26 de instituţii (ministere şi agenţii), în frunte cu primul-ministru - convocaţi la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă prin SMS sau e-mail - vor lua decizii rapide pentru salvarea populaţiei, în baza unor informaţii transmise on-line de specialişti în gestionarea situaţiilor de urgenţă din toată ţara. Toate acestea vor fi posibile de la 1 iulie anul viitor, când Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei va deveni funcţional. Asta, în ciuda faptului că ieri, pe final de mandat şi în plină campanie electorală, ministrul Cristian David s-a grăbit să taie panglica la Ciolpani (judeţul Ilfov), acolo unde va funcţiona centrul.
Sute de clădiri stau să cadă în Bucureşti
„Centrul - în care au fost investite peste 4.000.000 de euro - va fi folosit doar în caz de război, cutremure, inundaţii sau incendii devastatoare. Deocamdată însă nu este operaţional. (...) Practic, dacă mâine vom avea un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter în România, vom acţiona aşa cum o facem şi în acest moment. Adică, ceva mai greu“, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În aşteptarea unei intervenţii mai prompte „la nivel înalt“, Primăria Sectorului 4 a demarat o campanie de conştientizare, avertizând cetăţenii că sunt direct răspunzători de urmările unui seism dacă nu iau măsuri pentru consolidarea locuinţelor.
Potrivit expertizelor tehnice, în sectorul 4, din cele 42 de imobile încadrate în clasele I, II şi III de risc, 18 se vor prăbuşi la următorul cutremur major.
La nivelul întregii Capitale, pe lista clădirilor