După anunţul făcut de Dacia privind o nouă sistare a activităţii, este rândul ArcelorMittal să oprească producţia ca urmare a scăderii comenzilor. Atunci când coloşii tuşesc companiile mici din amonte răcesc. Prin urmare, câţiva dintre furnizorii celor doi grupuri sunt nevoiţi să facă disponibilizări.
Din câte ştiu eu, ultima dată când acest combinat şi-a oprit producţia a fost la începutul anilor ’30, înainte de a mă naşte eu. Şi atunci, ca şi acum, cauza ce a determinat oprirea producţiei a fost legată de criza economică gravă prin care au trecut Statele Unite ale Americii, declara ieri directorul general al SC ArcelorMittal SA Hunedoara, Remus Păţan, exemplificând astfel gravitatea cadrului economic global prin prisma situaţiei în care a ajuns colosul siderurgic.
MĂSURĂ TEMPORARĂ
Oficialii de la Hunedoara susţin că măsura este temporară şi că până la sfârşitul anului nu vor fi făcute disponibilizări, cei 1.200 de angajaţi urmând să fie trimişi în concediu prin rotaţie. "Personalul va fi trimis, prin rotaţie, în concediu. Cei care şi-au efectuat tot concediul vor fi folosiţi pentru a executa unele lucrări de conservare. Am luat în calcul şi trimiterea acasă a unor angajaţi, cu o indemnizaţie de 75% din salariu, dar, deocamdată, această măsură nu a fost decisă, deoarece nu ştim cum vor evolua lucrurile în continuare. Repornirea producţiei siderurgice la Hunedoara se va produce în mod sigur anul viitor, în luna ianuarie", a afirmat Păţan. Dar cu toate că directorul general a dat asigurări că li se vor plăti toate drepturile băneşti, oamenii sunt cu atât mai speriaţi cu cât contractul colectiv de muncă, ce a expirat la 4 octombrie, nu a fost încă reînnoit. Şi ArcelorMittal Iaşi şi-a redus producţia la jumătate şi a trimis încă de la 15 octombrie 40% din cei 650 de angajaţi în şomaj tehnic. "Ca să vă spun cinstit, noi producem pe l