Inflatia din octombrie a fost peste estimarile analistilor, rata anuala urcand usor la 7,39%, comparativ cu 7,3% in luna precedenta, influentata de volatilitatea cursului de schimb, astfel ca nivelul anticipat pentru finele anului depaseste cea mai recenta prognoza a BNR, de 6,7%.
"Cresterea inflatiei din luna octombrie a fost peste asteptari, prognoza ING fiind de 7,1%. Pentru ultimele doua luni ale anului ne pastram prognozele de rata de inflatie lunara, ceea ce inseamna ca inflatia anuala ar trebui sa-si reia trendul descendent si sa se situeze sub 7% la finele anului Reluarea dezinflatiei depinde insa in mare masura de evolutia cursului de schimb in perioada urmatoare", apreciaza Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
Si Catalina Constantinescu, senior economist la RBS Bank, spune ca inflatia din octombrie a depasit asteptarile si apreciaza ca am putea vedea inflatia de la sfarsitul anului in jur de 7%, cu riscuri mai mari in sensul cresterii. "In afara de factorii sezonieri specifici acestei perioade, asupra preturilor a avut un impact semnificativ cursul de schimb. Este posibil ca volatilitatea ridicata a cursului si nivelurile mari atinse sa fi determinat producatorii si distribuitorii sa reactioneze imediat si agresiv."
Moneda nationala a pierdut, in octombrie, in medie, 3,3% fata de euro, iar impactul asupra cresterii preturilor alimentare a fost destul de mare, prin prisma importurilor. Preturile de consum au crescut in octombrie cu 1,06%, fata de 0,4% in septembrie, pe fondul scumpirii semnificative a serviciilor si a produselor alimentare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In cadrul categoriei marfurilor alimentare, pot fi amintite preturile la oua, care au urcat puternic, cu aproape 10%, scumpiri deloc neglijabile inregistrandu-se si la legume (3,68%) si branzeturi (3,45%). Dintre alimentele