Criza ce a afectat piata creditelor a lovit din nou companiile americane, cu forte proaspete, rezultatele neintarziind sa apara: AIG si Fannie Mae au raportat pierderi masive, un retailer american de top a anuntat ca intra in faliment, iar multinationale precum DHL s-au vazut nevoite sa disponibilizeze mii de angajati, scrie Financial Times.
Vestile proaste ce vin atat dinspre sectorul financiar, cat si dinspre cel corporatist au relevat ca criza nu da semne de oboseala, si dupa ce a facut primele victime in randul bancilor si al companiilor de asigurari, acum ataca intreaga economie globala.
Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a anuntat ca este pregatit sa vina in ajutorul statelor in dezvoltare ce sunt prinse in valtoarea crizei financiare, sprijinul financiar pe care el este dispus sa il ofere crescand direct proportional cu problemele cauzate de criza. Aceasta masura vine parca pentru a anunta summitul G20 din weekend, intalnire ce va aduce impreuna liderii celor mai importante state industrializate si in dezvoltare, pentru a discuta modul de combatere a crizei globale.
Indicele S&P 500 a inceput saptamana pe rosu, ca reactie a investitorilor la rezultatele slabe pe care o varietate de sectoare ale industriei americane, de la asigurari la logistica, le-au inregistrat precum si la anuntul retailerului american din sectorul produselor electronice Circuit City ca va apela la protectia legii falimentului. Aceasta companie a devenit cel mai mare lant de magazine din Statele Unite ce a anuntat ca va face apel la legea falimentului, fiind nevoita sa inchida o cincime din cele peste 700 de locatii si sa disponibilizeze aproximativ 7.000 de persoane.
AIG, unul dintre pilonii sectorului de asigurari, a confirmat detaliile unui nou pachet financiar guvernamental in valoare de 150 mld. dolari (116 mld. euro) menit sa salveze compania. Vest