Gabriela Szabo, Georgeta Andronache, Iolanda Balas, Sandra Izbasa si Mihai Covaliu sunt sportivii care au raspuns invitatiei Premiilor Ioan Chirila de a vorbi despre gazetaria sportiva din Romania. In ce masura conteaza pentru ei ceea ce se scrie in presa de specialitate? Influenteaza rezultatele calitatea cronicilor? Cu mai putin de 3 saptamani inainte de premierea gazetarilor, ar fi interesant sa aflam si opinia celor care fac obiectul cronicilor.
Gabriela Szabo: “Gazetarii sportivi, inclusiv domnul Ioan Chirila pe care l-am cunoscut personal, m-au ajutat mult prin felul in care scriau despre mine, mi-au oferit vizibilitate.”
Sportivii intervievati considera ca modul in care este reflectata activitatea lor in presa, desi nu le influenteaza decisiv evolutia, nu poate fi neglijat. Sportul si presa coexista de ceva timp in societate asa ca ar fi o ipocrizie din partea mea sa nu recunosc ca ma intereseaza presa sportiva, a marturisit Georgeta Andronache.
O scriitura excelenta nu va putea compensa niciodata o evolutie slaba. Totusi, presa intervine atunci cand cititorii nu au acces direct la rezultat, asumandu-si rolul de mediator si automat pe cel de formator de opinie. Dupa cum a declarat Sandra Izbasa, in timp ce rezultatul este o certitudine, opinia cititorilor se formeaza in urma articolului scris, articol pe care fiecare gazetar are libertatea sa-l conceapa in felul lui.
Iolanda Balas: “De multe ori despre sportivi de foarte mare valoare, campioni olimpici sau mondiali se scriu cateva randuri, iar despre fotbalisti care abia joaca in Liga se scriu coloane intregi.”
Atentia deosebita acordata fotbalului este o problema pe care au ridicat-o toti sportivii intervievati. Acesta domina spatiul editorial, in timp ce alte sporturi raman in umbra, in pofida unor rezultate excelente. Nu este suficient sa le acordam ate