Recent, s-a finalizat la Braila un curs pentru formare de mediatori, la care au participat 28 de persoane. Desi se afla la inceput, aceasta profesie a inregistrat si primele succese la Braila, unde activeaza deocamdata opt mediatori autorizati. Medierea este, potrivit definitiei din Legea 192/2006, o activitate de interes public, o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei persoane specializate - mediatorul. Pentru a afla concret ce inseamna aceasta profesie si ce presupune procesul de mediere, am stat de vorba cu trei mediatori autorizati din Braila: Silvian Popa, Daniela Vasile si Maria Tacea.
"Meseria de mediator este, in viziunea mea, o meserie vocationala. Pentru a fi un bun mediator trebuie sa fii un fin psiholog si un bun cunoscator al omului, sa nu ai prejudecati si poate constitui un avantaj existenta studiilor juridice", a precizat Silvian Popa.
La Braila exista deja cazuri rezolvate prin aceasta metoda, unul dintre ele necesitind obligatoriu procedura judiciara, in speta un divort, cazuri ce se afla impreuna cu acordul partilor obtinut prin procedura de mediere, la Judecatoria Braila.
"Daca e sa ne referim la noi, pina acum rata de succes este de 100%, dar cu siguranta, odata cu cresterea numarului de cazuri, vor aparea si esecuri. Dupa primele doua-trei sedinte iti dai seama daca partile au vreo sansa sa ajunga la un acord sau nu. Din statistici rezulta ca 70-80% din procedurile de mediere se incheie cu succes, adica inclusiv cu acordul de mediere semnat de catre parti. Desi procedeul de mediere presupune aducerea la aceeasi masa a doua persoane care aparent au dorinte sau pozitii contrare, atunci cind ele reusesc sa vada care le este interesul sau nevoia, ele pot sa creeze cu ajutorul mediatorului o punte de legatura si se poate astfel ajunge la o intelegere care sa convina am