Fiecare stat membru, inclusiv România, va putea pedepsi agenţia de rating care încalcă legea
UE va face în fiecare an un raport în care va monitoriza activitatea acestor agenţii
Depunctarea statelor UE, implicit şi a României, de către agenţiile de rating nu va mai fi atât de simplă ca până acum. Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aprobat reforma prin care toate agenţiile de rating ce activează pe teritoriul european vor fi obligate să se supună regulilor impuse de Bruxelles. Printre acestea – obligativitatea de a raporta indicii (metodologii, modele şi presupuneri) pe baza cărora fac evaluările, dar şi pe aceea de a „suporta” o serie de supraveghetori numiţi de forul european.
Agenţiile de rating vor trebui să dovedească faptul că nu se află în conflict de interese atunci când fac o evaluare şi de asemenea vor fi obligate să raporteze care le sunt primii 20 de clienţi (de la care primesc cele mai mari sume). În plus, noua directivă, odată adoptată, le va interzice agenţiilor să ofere servicii de consultanţă, potrivit Wall Street Journal. O altă „lovitură” va veni sub forma unui raport european anual care detaliază cât de bine au funcţionat previziunile agenţiilor de rating. (În Statele Unite, agenţii mari precum Standard& Poor’s sau Moody’s au „uitat” să coboare ratingul băncilor afectate).
Europa face astfel primul pas, fără a mai aştepta mişcarea Washingtonului. „Noile reglementări au fost gândite astfel încât să asigure ratinguri de credit de înaltă calitate, care să nu fie influenţate de conflicte de interese”, se arată în comunicatul Comisiei, care acuză astfel implicit agenţiile de rating precum Standard&Poor’s sau Fitch de subiectivism.
Agenţiile, pedepsite cu propriile arme
„Agenţiile de rating vor avea nevoie de autorizaţii pentru a opera în conformitate cu reglementările UE. Regulile existente, urmate v