Comisia Europeana a adoptat o carte verde care lanseaza o dezbatere publica asupra modului in care fermierii europeni pot fi ajutati sa valorifice la maximum calitatea alimentelor si bauturilor pe care le produc.
Documentul trece in revista standardele, programele de calitate si certificare si sistemele de etichetare utilizate in prezent in UE, inclusiv indicatiile geografice, agricultura ecologica si sistemele regionale de certificare a calitatii alimentelor, si pune intrebarea ce este de facut pentru a exploata mai bine atuurile agriculturii europene si pentru a-i informa mai bine pe consumatori in privinta ofertei de produse existente. Fermierii din UE trebuie sa furnizeze produse cu calitatile cerute de consumatori, sa garanteze aceste calitati si sa le faca cunoscute intr-o maniera eficienta.
Cartea verde este impartita in trei sectiuni, avand ca obiect cerintele de baza ale productiei si standardele de comercializare, sistemele de calitate specifice ale UE, cum ar fi indicatiile geografice, si sistemele de certificare a calitatii produselor alimentare. Cartea verde ridica o serie de probleme, de exemplu:
» daca produsele agricole primare ar trebui sa poarte obligatoriu indicatia locului unde au fost produse (in UE/ in afara UE);
» daca ar trebui permisa vanzarea unor produse care nu indeplinesc standardele de comercializare sub aspect estetic;
» daca ar trebui introduse norme UE pentru definirea unor termeni ca "produs montan" sau "produs de ferma";
» cum ar trebui dezvoltat sistemul indicatiilor geografice (IGP);
» cum poate fi asigurata o protectie mai eficace a indicatiilor geografice in tarile terte;
» cum se poate ameliora functionarea pietei unice europene a produselor ecologice;
» cum se poate spori productia bunurilor de calitate in regiunile ultraperiferice ale UE;
» daca sunt