Primul volum din seria “100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă” va fi distribuit gratuit, joi, 13 noiembrie, împreună cu ziarul "Adevărul". Iniţiind lista cărţilor ce nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă, romanul “Notre Dame de Paris” de Victor Hugo a cunoscut un imens succes încă de la apariţia lui, în 1831. Poet, dramaturg, romancier, eseist, artist vizual, om politic şi activist pentru drepturile omului, Victor Hugo (1802-1885) este principalul reprezentant al Romantismului în Franţa.
Piesa lui, “Hernani”, a stârnit un imens scandal în critica vremii, din cauza renunţării la normele teatrului clasic, deschizând drumul teatrului modern, iar romanele au influenţat o serie de scriitori europeni (printre care este suficient să-i menţionăm pe Dostoievski, Dickens sau, mai târziu, Kafka), prin concentrarea atenţiei asupra nedreptăţilor sociale.
O dramă romantică
“Notre Dame de Paris” este povestea unei tinere prostituate, Esmeralda, care-şi exercită meseria în faţa catedralei Notre Dame. Încălcând jurămintele sfinte, arhidiaconul se îndrăgosteşte de ea şi încearcă să o seducă. Este salvată de clopotarul catedralei, diformul Quasimodo, este urmărită de poliţie şi condamnată la moarte.
Acelaşi Quasimodo o răpeşte din mâinile călăului şi o ascunde în biserică. Trădată de toată lumea, tânăra este, în final, executată, în momentul în care reuşise să-şi găsească mama.
Posteritatea “Cocoşatului de la Notre Dame”
Povestea simplă şi emoţionantă a cunoscut o posteritate impresionantă. Sub titlul “Esmeralda” sau “Cocoşatul de la Notre Dame”, a fost ecranizată de nenumărate ori, de la filmul mut din 1905, la musicalul “Notre Dame de Paris” din 1999. Actori celebri au dat viaţă personajelor principale. Gina Lollobrigida, Lesley-Anne Down, Aka Noa au fost Esmeralda, iar în r