Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a anuntat, miercuri, ca guvernul a renuntat la planul de rascumparare a activelor nevandabile ale bancilor, estimand ca injectiile directe de capital sunt mult mai eficiente in revitalizarea acestui sector.
"Estimam, la ora actuala" ca rascumpararea activelor nevandabile ale bancilor "nu reprezinta mijlocul cel mai eficient de utilizare a fondurilor" eliberate de Congres pentru sustinerea economiei, a declarat Paulson, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP.
"In urma consultarilor cu Federal Reserve, am ajuns la concluzia ca masura cea mai eficienta si rapida pentru ameliorarea pietei creditului este sa intarim bilantul bancilor, cumparand direct participatiuni in aceste banci", a explicat Paulson.
Secretarul de stat s-a opus mult timp acestei idei, inainte de a-si schimba parerea, la jumatatea lunii octombrie, cand a anuntat un program de cumparare de actiuni in banci, in valoare de 250 miliarde de dolari.
Paulson a detaliat principalele directii de actiune pe care le are in vedere Trezoreria pentru a utiliza cele 700 de miliarde de dolari alocati de Congres pentru salvarea sistemului financiar.
"Acum, cand nu mai avem in vedere cumpararea de active nevandabile vom lua in calcul nevoile de capital ale institutiilor ne-financiare".
"In al doilea rand, vom trece in revista strategiile destinate sustinerii accesului consumatorilor la credite din afara sistemului bancar", a continuat el, mentionand in special piata creditului auto, al imprumuturilor pentru studii si al cardurilor de credit.
"In al treilea rand, vom continua sa exploram mijloacele de reducere a riscurilor de confiscari in domeniul imobiliar", a spus secretarul de stat.
El a insistat insa asupra "importantei ca bancile sa continue creditarea, de o maniera pru