In general, sondajele electorale din Romania contin multe contraziceri. Este greu de spus daca ele reflecta incoerenta celor sondati sau a celor ce fac sondajul. Astfel, in ultimul sondaj INSOMAR dl Basescu are increderea a 48% din romani, in timp ce mai multi, 55%, "se declara multumiti" de d-sa. Care o fi diferenta?
si totusi o clasificare, de la un sondaj la altul, cu cifre diferite, dar nu foarte indepartate, pare sa beneficieze de o oarecare credibilitate: domnul Theodor Stolojan este favoritul sondajelor printre cei doriti in functia de prim-ministru. Urmat fiind, intr-o ordine care nu se dezminte, de domnii Geoana si Tariceanu. In mare si fara sa tinem seama de cifrele extreme, dl Stolojan este favoritul a cam o treime din esantioanele reprezentative ale electoratului.
Care sa fie izvorul popularitatii relative a domnului Stolojan? Mai usor este sa enumeram ce nu il recomanda pentru a deveni seful Guvernului. A mai fost prim-ministru si a avut o guvernare care numai glorioasa nu se poate numi. Recesiune, haos, inflatie galopanta au caracterizat acea perioada (septembrie 1991-noiembrie 1992). Desigur, Romania era greu de guvernat pe atunci, dar in nici un caz dl Stolojan nu s-a distins prin altceva decat prin gestionarea mizeriei.
Apoi fostul (poate viitorul) prim-ministru a plecat la Washington, unde a fost functionar al Bancii Mondiale. Revenind in tara, a lucrat pentru o companie privata. Sigur este ca in aceasta pozitie a dobandit relatii importante. Despre realizarile sale in sectorul privat, iarasi sondatii nu au cum sa stie mare lucru.
Reunificarea partidului liberal este marea realizare pe care candidatul la conducerea Guvernului o pune in evidenta. Dar acest act cu adevarat istoric nu este unul de guvernamant, ci presupune, eventual, alte abilitati. Pe de alta parte, sunt numeroase indicatii ca mai mult banii dlui D