Papa. Iată denumirea pe care a primit-o planta erbacee din familia solanaceelor, cartoful, cu 5.000 de ani înaintea erei noastre, când a fost descoperită în America de Sud. Mai exact, în apropierea lacului Titicaca, aflat în zona înaltă a Munţilor Anzi, la frontiera dintre Peru şi Bolivia.
În secolul al XVI-lea ajunge şi în Europa cu ajutorul spaniolilor care au invadat Peru, iar la noi pătrunde din Germania în Transilvania, mai întâi, şi apoi în întreaga ţară în jurul anului 1700.
Mii de varietăţi
Centrul Internaţional al Cartofului din Peru a identificat numai în zona andină peste 4.300 de varietăţi de cartof ce au culori, forme şi mărimi diferite.
În Peru se cultivă 2.000 de tipuri. Peruvienii ţin foarte mult la descoperirea lor culinară, de aceea în fiecare an, la 30 mai, îşi celebrează… cartofii. Despre România se ştie că este în topul primilor 20 de producători, iar consumul de cartofi pe cap de locuitor este în prezent de aproape 109 kg/ persoană. Câte reţete cu cartofi există în întreaga lume? Greu de spus, dar Solanum tuberosum se află atât pe mesele săracilor, cât şi pe ale celor mai bogaţi oameni, în mii de combinaţii. Ne-au demonstrat-o şi maeştrii bucătari prezenţi la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", eveniment organizat de Ambasada Peru la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie. Toate merită încercate! Pe cuvânt de membru al juriului!
Cartofi prăjiţi
Armand Olvedi - Restaurantul Burrito Hut
Ingrediente: 3 kg cartofi, 12 roşii, un kg fasole boabe, 200 g brânză GranBavarese, fulgi de porumb, 3 ouă, 500 g făină, sare, piper măcinat, susan, coriandru, maioneză fără ou.
Preparare: Cartofii se taie şi se coc în cuptor 15 minute. Se amestecă bine cu besamelul şi se acoperă cu fulgi de porumb şi seminţe de susan. Se pun în fripteoză. Se iau roş