Dacă Banca Transilvania a optat pentru convertirea în acţiuni a unui împrumut vechi, BCR va rambursa sumele mari atrase prin obligaţiuni în 2005. Niciuna din instituţii n-a apelat la refinanţări. Criza financiară a prins cel puţin două din băncile mari romåneşti - BCR şi Banca Transilvania - în perioada în care unele din împrumuturile din portofoliu trebuie rambursate. În anii trecuţi, instituţiile de credit preferau să-şi rostogolească datoriile: puteau refi
Dacă Banca Transilvania a optat pentru convertirea în acţiuni a unui împrumut vechi, BCR va rambursa sumele mari atrase prin obligaţiuni în 2005. Niciuna din instituţii n-a apelat la refinanţări.
Criza financiară a prins cel puţin două din băncile mari romåneşti - BCR şi Banca Transilvania - în perioada în care unele din împrumuturile din portofoliu trebuie rambursate. În anii trecuţi, instituţiile de credit preferau să-şi rostogolească datoriile: puteau refinanţa datoriile la dobånzi mai mici decåt cele iniţiale, pieţele internaţionale asigurau lichidităţi din belşug, iar cererea de credite din Romånia promitea ritmuri de creştere şi cåştiguri spectaculoase.
Criza a schimbat însă radical peisajul financiar internaţional. Iar dobånzile cerute în prezent la împrumuturi fac ca băncile să accepte o diminuare a lichidităţii imediate în locul unor refinanţări. Potrivit datelor BNR, băncile din Romånia au datorii către străinătate de peste 7,8 miliarde de euro, care trebuie rambursate în mai puţin de un an.
Să luăm cazul BCR: la sfårşitul lui 2005, banca, la vremea respectivă de stat, a atras de pe pieţele internaţionale 500 de milioane de euro printr-o emisiune de eurobonduri. Aceasta după ce, în februarie 2005, obţinuse un împrumut sindicalizat de 400 de milioane de dolari. Ambele finanţări ajung la scadenţă în această perioadă. În cazul eurobondurilor, data plăţii este 5 decembrie 2008. I