Clientii bancilor din Teleorman si Ialomita au cele mai mari restante la credite, cu o pondere de peste 3% din totalul credite contractate, fata de media la nivel national, de 1,1%, conform datelor BNR pe luna septembrie.
Deprecierea leului fata de euro si accelerarea tendintei de crestere a dobanzilor au erodat capacitatea de rambursare a creditelor, mai ales ca este vorba de judete slab dezvoltate economic, cu un nivel redus al salariului mediu.
Bucurestiul, care este cel mai mare datornic la banci, are o pozitie confortabila din punctul de vedere al platii ratelor, clasandu-se in a doua parte a clasamentului judetelor restantiere, cu o pondere de 0,93% a intarzierilor in total credite contractate.
Explicatia discrepantei la nivel teritorial a intarzierilor la plata datoriilor bancare vine din diferentele de PIB per capita dintre judete si, pe de alta parte, din volumul mare de credite acordate in judetele mari, care diminueaza ponderea restantelor.
Indicatorul PIB per capita pentru judetele cu cele mai multe restante, exprimate ca pondere in total credite bancare acordate in judetul respectiv, este la un nivel mult mai jos decat PIB per capita al Romaniei, de 5.900 euro anul trecut, conform Comisiei Nationale de Prognoza.
Teleorman a avut in 2007 un PIB per capita de 3.400 de euro, iar Ialomita de 4.000 de euro. Spre comparatie, Capitala are un PIB per capita de peste 12.600 de euro.
Clientii persoane fizice si companii care au contractat imprumuturi din judetul Teleorman au de fapt probleme la plata creditelor in lei, restantele in moneda nationala fiind de aproape 5%, in timp ce restantele in valuta reprezinta doar 0,25% din totalul creditelor din judet.
De fapt, Teleorman nici nu era pe primele zece pozitii in clasamentul judetelor restante realizat de ZF pentru luna iulie.
La nivel national, situ