Deficitul de cont curent si-a reluat ritmul accelerat de crestere, urcand la sfarsitul intervalului ianuarie - septembrie cu 14,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 12,7 mld. euro, dupa ce anterior s-a inregistrat o tendinta de temperare.
In primele opt luni, contul curent al balantei de plati a avut un deficit de 10 mld. euro, incetinindu-si puternic ritmul de crestere, de la 11,9% in iulie la 1,6%, comparativ cu perioada similara de anul trecut.
Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o in continuare deficitul balantei comerciale, care a insumat 13,6 mld. euro, mai mare cu 11,7% fata de ianuarie-septembrie 2007. In primele noua luni, dinamica exporturilor a devansat cu 2,4 puncte procentuale dinamica importurilor, potrivit datelor BNR.
Deficitul de cont curent ridicat a fost unul dintre argumentele invocate de agentiile de rating Fitch si S&P pentru excluderea Romaniei din categoria "investment grade". Fitch a estimat ca deficitul va depasi 14% din PIB in acest an, alimentat de cresterea excesiva a sectorului de creditare, aprecierea fiind insa contrazisa de analistii romani care vad deficitul de cont curent la finele anului coborand sub nivelul consemnat anul trecut, de 14%. O performanta buna s-a inregistrat la nivelul transferurilor curente, bazate, in principal, pe remiterile muncitorilor romani din strainatate. Astfel, soldul transferurilor a atins 4,7 mld. euro, de la 3,7 mld. euro in aceeasi perioada a anului trecut. Serviciile au o evolutie negativa, de la 527 mil. euro la finele lunii septembrie 2007 la 397 mil. euro. Veniturile curente in schimb, care exprima repatrierile de profit ale firmelor straine, si-au adancit soldul negativ, de la 3,1 mld. euro la 4,1 mld. euro.
Cu alte cuvinte, in septembrie romanii din strainatate au trimit un miliard de euro in tara, in timp ce investitorii straini au r