Statul roman este obligat printr-o decizie definitiva a CEDO sa plateasca 7.000 de euro unui detinut din Penitenciarul Braila care s-a plans ca a fost torturat prin metoda "rotisor" de trei politisti in timpul anchetei de acum 11 ani, premergatoare condamnarii sale. Cei trei politisti – acum pensionari – au scapat de o eventuala raspundere penala pentru ca fapta lor, "cercetare abuziva", s-a prescris, spune directorul APADOR-CH.
Detinutul Ioan Lupascu, aflat in Penitenciarul Braila, a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) procesul impotriva statului roman pentru bataile pe care le-a primit de la trei politisti in urma cu 11 ani, in timpul anchetei care a dus la condamnarea sa. Lupascu are 49 de ani, este recidivist si a fost condamnat in noiembrie 1997 la 19 ani de inchisoare pentru ca, in septembrie 1997, a talharit si batut o vanzatoare de peste, Ustinia Cuzmin, pe care a banuit-o ca l-a inselat la cantar. Din cauza leziunilor pe care i le-a provocat, femeia a murit in martie 1998, insa apucase sa faca plangere, iar Lupascu a fost arestat pe 11 noiembrie, se arata in decizia CEDO.
Drumul dosarului catre Strasbourg
Cei trei politisti care s-au ocupat de anchetarea lui Ion Lupascu l-au supus unor chinuri pentru a-l convinge sa-si recunoasca fapta. A doua zi, pe 12 noiembrie 1997, braileanul si-a scos certificat medico-legal, apoi a sesizat Parchetul Militar Ploiesti, acuzandu-i pe cei trei de abuz: "Mi s-a luat o prima declaratie fara a fi asistat si, vazand ca nu recunosc fapta pentru care eram invinuit, m-au legat cu catusele de maini, dupa care toti trei, impreuna si pe rand, m-au lovit cu pumnii si cu picioarele in toate zonele corpului, m-au strans de gat si m-au calcat cu picioarele pe piept".
In octombrie 2001, procurorii militari i-au scos nevinovati pe politisti, motivand ca leziunile au fost pro