Te simți ca paralizat în anumite situații din cauza emoțiilor? Dacă nu înveți să-ți învingi emotivitatea, nu vei avea decât de pierdut. Iată ce poți face pentru ca emoțiile să nu-ți influențeze negativ starea de bine. Emotivitatea, sursă aeşecurilor
Pentru a avea control asupra emoțiilor negative, trebuie să identifici foarte clar cauzele care au condus la ele și efectele pe care le produc asupra ta.
În cele mai multe situații, cauzele emotivității trebuie căutate în copilărie. Divorțul părinților, separarea copiilor de părinți și creșterea lor de către bunici, schimbarea frecventă a domiciliului sunt câteva dintre cauzele care stau la baza emotivității adulților.
Cu toate acestea, emotivitatea poate fi dobândită și la maturitate, în contextul unei situații traumatizante: decesul cuiva drag, despărțirea de persoana iubită sau eșecul pe plan profesional. Efectele emotivității pot fi devastatoare: lipsa de încredere în propriile forțe ajungând chiar să afecteze sănătatea fizică şi/sau psihică a persoanei în cauză.
Cum îţi schimbi firea sensibilă
Înlocuieşte comportamentul emotiv cu un comportament hotărât. Nu îți va fi ușor dar, cu perseverenţă, vei ajunge la rezultate incredibile. Mai mult, fii atent la progresele pe care le faci, întrucât ele te vor motiva să mergi mai departe.
Ia-ţi modele . Fii atent cum se comportă colegul de serviciu pe care îl admiri într-o situație în care tu ești emotiv și data viitoare acționează ca el.
Vorbeşte despre emotivitate cu persoana în prezența căreia te simți în acest fel. Vei vedea că temerile tale nu au nicio bază reală. În plus, încearcă să pui această persoană pe același plan cu tine și nu pe unul superior.
Gândeşte pozitiv . Deși pare un clișeu, chiar funcționează. Emoțiile pozitive îți dau un plus de en