General Motors, compania ce a condus plutonul producatorilor din industria auto in ultima jumatate de secol, are un viitor incert. In asteptarea ajutorului guvernamental in valoare de 25 mld. dolari (19,6 mld. euro), actiunile companiei ce a implinit de curand 100 de ani de la infiintare au luat-o pe o panta puternic descendenta. La inceputul saptamanii, actiunile GM au coborat la cel mai scazut nivel al ultimilor 65 de ani, pana la 2,92 dolari (2,29 euro) per actiune, in scadere cu 15% fata de sedinta precedenta, la o zi dupa ce compania a facut publica o declaratie conform careia "abilitatea de a continua sa opereze" este pusa sub semnul intrebarii deoarece colosul sectorului auto ar putea ramane fara bani pana la sfarsitul acestui an. Coborarea a continuat, General Motors prabusindu-se cu 13,1%, sau 44 centi (34,5 eurocenti) per actiune, in cadere libera pentru a cincea sedinta consecutiv, din cauza semnelor ca sectorul auto american nu va putea obtine finantarea guvernamentala necesara pentru evitarea falimentului.
GM avea la sfarsitul lunii septembrie rezerve de capital de 16,2 mld. dolari (12,7 mld. euro), in scadere de la 21 mld. (16,5 mld. euro) la sfarsitul lunii iunie, insa are nevoie de cel putin 11 mld. dolari (8,6 mld. euro) pentru a isi putea plati facturile lunare.
Considerata intotdeauna prea mare sa se prabuseasca, General Motors are acum atarnata deasupra capului sabia lui Damocles.
Titlurile producatorului auto american s-au prabusit, la sfarsitul saptamanii trecute cu 40%, dupa anuntarea unor pierderi record in trimestrul al treilea, pentru ca in timpul sedintei bursiere de la inceputul saptamanii sa piarda alte 30% din valoare.
Si alte companii din domeniu au consemnat scaderi, respectiv actiunile Ford cu 8,3%, sau titlurile producatorului de piese auto Lear - 19%. Daca GM intra in faliment, urmatoarele pe lista ar fi For