» Romanii care aleg sa aiba doua locuri de munca isi risca viata personala. Ei spun ca toata viata lor se invarte doar in jurul slujbelor.
"Este ingrozitor. n-am mai fost acasa, la parinti, din martie. In vacanta studenteasca nu mi-am vazut deloc prietena. Anul asta n-am vazut mare, n-am vazut munte. Doar am lucrat", spune Dragos Patraulea, un tanar care are doua joburi.
Lipsa banilor si dorinta de reusita rapida ii determina pe multi romani sa aiba cate doua slujbe, chiar si trei. Specialistii in resurse umane spun ca sunt mai mult de 250.000 de romani care au a doua slujba. Persoanele care au doua joburi activeaza cu precadere in IT, contabilitate, programare, consultanta, media. In general, locurile de munca sunt alese din acelasi domeniu.
"Ii este mai usor unui om sa lucreze in acelasi sector de activitate, deoarece foloseste «unelte si bagaj de cunostinte» cunoscute", spune Constantin "Noro" Ferseta, marketing manager al www.neogen.ro, portal care administreaza site-ul www.bestjobs.ro.
El apreciaza ca atata vreme cat lucrul la computer se extinde, iar rezultatele conteaza tot mai mult, cu siguranta va creste si numarul celor care au mai multe slujbe. Constantin "Noro" Ferseta este convins ca, in viitor, companiile vor apela la tot mai multe servicii externalizate, asa ca experti din orice domeniu vor putea sa lucreze pe proiect sau vor putea fi angajati in mai multe locuri.
Atentie la suprasolicitare!
Datele statistice, spune Cristina Fedorovici, senior consultant al companiei Advice Human Resources din Bucuresti, arata ca "absolventii de facultate isi gasesc cel mai usor de munca, un job fiind din ce in ce mai greu de obtinut pe masura ce scade nivelul de educatie".
Expertii le atrag tinerilor atentia asupra modului in care trebuie sa fie facuta alegerea celui de-al doilea job, pentru ca mai tarziu sa