De ce alegem noi reprezentanti ai poporului? Ca sa nu vina la Parlament, incepand cu votul de investitura al viitorului guvern, daca e sa ne luam dupa dl Adrian Nastase. De ce alegem direct presedintele? Ca sa numeasca un prim-ministru care nu are majoritatea in Parlament. Ambele comportamente sunt, in litera legii, constitutionale. Dar nu au nimic de-a face cu bunul-simt constitutional. Nu vreau sa aleg un Parlament care sa mai suspende o data un presedinte popular fara motive constitutionale.
Dar nu vreau nici un presedinte care face politica asa cum ar juca pocher, la bluf si intimidare. Pentru ca politica este totusi despre cum convingi, cum explici, cum obtii majoritati, nu cum le scurtcircuitezi pe cele care ies. Sigur ca e greu cand ai in fata oameni care conspira, retele de influenta, presa corupta. Dar, una peste alta, asta e viata democratica, procedurile bat fondul. Cum faci e la fel de important ca si ceea ce vrei sa faci.
Si ma cam infioara nesimtirea fata de criza care ne va cadea pe cap daca ne pregatim de luni de confruntare in loc de luni de guvernare (chit ca lunile de guvernare in Guvernul Tariceanu II le aduceau un profit cu totul disproportionat liberalilor fata de restul lumii). Am vazut-o, in fond, la povestea cu salariile profesorilor, am mai vazut-o si mai devreme, cand exista inca Alianta D.A., in care fiecare partener batea cuie ca in fundul unei barci, crezand ca apa ii va ineca doar pe ailalti.
Sange rece se cheama substanta care circula prin venele unor asemenea creaturi? Nu, ci nesimtire de nivel dramatic, nivel de lovitura de stat. Astia sunt politicienii, de-a asta se joaca ei cu consultantii lor, de-a pipait Constitutia actuala si visat la una noua, care sa ia forma vasului in care o pun ei. Oligarhii, pe partea lor, au alte fantezii. Ramai cu gura cascata cand vezi ca Dinu Patriciu il face pe Pata