Tinerii vor pune ştampila pe numele candidatului indicat de rude. Motivul: ca mai toţi românii, nu-şi bat capul să înţeleagă sistemul uninominal. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Graba în care au fost organizate alegerile generale din 30 noiembrie, dar şi primul contact cu sistemul de vot uninominal i-au „băgat în ceaţă“ nu doar pe alegători - care nu se mai obosesc să înţeleagă cum şi de ce ar trebui să voteze -, ci şi pe organizatorii scrutinului, care se încurcă în buletinele de vot.
Mai mult, deşi liderii lor insistă pe lângă ministrul educaţiei pentru o minivacanţă ce le-ar permite să decidă soarta ţării, majoritatea studenţilor din Capitală vor ajunge la urne „împinşi de la spate“ de prieteni şi mai puţin de convingerile electorale.
Cei mai mulţi nu ştiu cu cine vor vota şi recunosc că se lasă influenţaţi de părerea apropiaţilor. Printre tinerii nedumeriţi sunt şi câţiva care iau în serios primele alegeri uninominale: se documentează pe internet şi apoi pun ştampila. Nu o fac însă pentru ei, ci pentru cei care rămân în ţară.
„Voi vota cu un candidat pe care-l ştiu rudele“
În mare parte, tinerii sunt convinşi că le-ar prinde bine o minivacanţă pentru a merge acasă... şi, poate, şi la vot. Spre exemplu, Marius Petcu, student în ultimul an la Politehnică, spune că dă o fugă până acasă, în Călăraşi, şi, după sucul băut cu prietenii, va trece şi pe la urnele de votare. „La alegerile locale (...) am primit o grămadă de mass-uri (mesaje trimise pe messenger) care mă întrebau dacă am mers la vot. Aşa că m-am dus“, adaugă studentul care are „o vagă idee“ că va vota cu un candidat pe care-l ştiu rudele.
În complexul bucureştean Regie, într-o cameră din P20 stau Mihai Dumitru, student la medicină generală în anul V, şi prietena lui, Aurelia, boboc la medicină dentară. Ea merge în mod sigur la vot, în