Infrastructura românească se află mult în urma celei din restul ţărilor Uniunii Europene. Mai mult, ţări africane ca Burundi, Tanzania sau Zambia au reţele de drumuri mai bune decât cele din România. Sursa: Adrian Pîclişan
1 /.
România ocupă locul 123 la capitolul calitate a drumurilor, într-un top realizat de Forumul Economic Mondial (FEM). Înainte României apar, pe lângă statele enumerate mai sus, ţări europene ca Albania şi Bulgaria şi statele asiatice Kârghistan şi Cambodgia.
România are în prezent doar 230 de kilometri de autostradă, dar are planuri mari pentru viitorul apropiat. În urmă cu câteva zile, ministrul Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, anunţa că, peste patru ani, România va avea peste 1000 de kilometri de autostradă.
În ultimii 18 ani, autorităţile române au construit 183 de kilometri de autostradă, ceea ce înseamnă o medie jalnică de aproximativ 10 kilometri pe an.
În prezent, se lucrează la trei căi rutiere foarte importante. Autostrada Bucureşti-Braşov are termen de finalizare anul 2012, iar cea dintre Braşov, Cluj şi Borş ar trebui să fie dată în folosinţă un an mai târziu, în 2013. Prima autostradă din vestul României, care va lega Aradul de Timişoara, ar trebui să fie gata în 2011, după cum a anunţat acelaşi Orban.
Anul viitor, România va primi fonduri postaderare în valoare de 930 de milioane de euro, bani destinaţi exclusiv transporturilor. Cea mai mare parte a acestor fonduri ar trebui să fie folosite pentru construcţia autostrăzii Cernavodă-Constanţa.
Citiţi şi:
Proiecte de un sfert de miliard de euro aşteaptă avizul UE
Bechtel nu a respectat proiectul
Prima autostradă din vest, gata în 2011