Curiozitatea copiilor în ceea ce priveşte sexualitatea creşte odată cu vârsta. Dacă cel mic a început deja să pună întrebări, iar tu te simţi stânjenit, iată cum trebuie să abordezi problema. Oricât de ciudat ţi s-ar părea să vorbeşti despre sex cu copilul tău, o astfel de discuţie e mai mult decât binevenită, pentru că vă poate scuti de neplăceri. Oricum, el are acces la astfel de informaţii oriunde: când iese la joacă, când deschide televizorul sau când navighează pe Internet. Iar ceea ce aude poate să nu fie tocmai corect sau ceea ce ţi-ai dori tu ca el să afle.
De la ce vârstă începi să-l „instruieşti”
Încă de la vârsta de 3-4 ani, copilul vrea să ştie cum a venit pe lume. La cinci ani, acesta pune deja întrebări legate de diferenţele dintre un băiat şi o fată.
Ar fi bine să aveţi mici discuţii care implică sexualitatea încă de la vârste fragede. Astfel, pe măsură ce curiozitatea lui va creşte, vei fi şi tu mai pregătit şi va fi mai puţin stânjenitor pentru amândoi. Pubertatea este o perioadă dificilă, cu multe transformări, deci până la vârsta de 11 ani este bine să ştie ce se întâmplă cu corpul lui şi de ce.
Dacă vei începe să comunici cu copilul tău deschis, amândoi veţi beneficia de o serie de avantaje. Pe de o parte, cunoaşterea propriului corp de la o vârstă fragedă îl va ajuta să îşi dea seama atunci când un adult se comportă sau îl atinge inadecvat. În plus, discuţiile deschise dintre voi îl vor încuraja să vină la tine oricând are o problemă.
Dacă atunci când ajunge la vârsta pubertăţii, îi vorbeşti despre sarcină sau boli cu transmitere sexuală, copilul va şti să-şi ia măsuri de precauţie şi să aibă mai bine grijă de el. Fă tot posibilul ca acesta să cunoască toate problemele pe care le implică viaţa sexuală şi astfel riscul de a începe să experimenteze înainte de fi pregătit va