Criza imobiliara a inceput sa fie perceputa si de catre dezvoltatori, astfel lipsa de lichiditati i-a obligat pe acestia sa scada preturile considerabil si pe segmentul imobilelor noi cu destinatie rezidentiala sau office. Nici preturile terenurilor nu raman insensibile la criza mondiala sau la reticenta cumparatorilor, scaderi importante fiind inregistrate in special in zona de nord. "Pentru ca o buna perioada de timp cumparatorii au stat in expectativa, proprietarii presati sa vanda si dezvoltatorii in criza de lichiditati s-au gandit la cea mai la idemana metoda pentru a debloca tranzactiile: reducerea preturilor. Pe toate segmentele scaderile au fost in medie de 15-25%", se precizeaza intr-un comunicat al companiei imobiliare EuroMetropola.
Segmentul vilelor si al apartamentelor noi parea mai putin vulnerabil decat cel al locuintelor vechi ale caror preturi au cunoscut primul declin inca de la finele anului trecut. Totusi, discounturile au aparut si pe acest palier, astfel la un imobil de apartamente in Baneasa care pana acum s-a vandut cu 2.500 euro/mp, proprietarul a venit cu un discount de 500 euro dupa ce mai bine de 2 luni nu a mai vandut niciun apartament.
In sectorul terenurilor, scaderi de 5-10% au inregistrat terenurile din zonele ultracentrale. In schimb, in nordul Bucurestiului au fost cele mai mari scaderi de preturi, astfel pe Sos. Pipera Tunari preturile anumitor terenuri s-au injumatatit, in special al celor care sunt la vanzare de mai bine de 6 luni in piata, de la 900 euro/mp s-a ajuns la momentul acesta si la 400 euro/mp. La fel, in Baneasa s-a coborat de la 450 euro/mp, pana la 290 euro/mp.
In sud, proprietarii sunt mai degraba increzatori in finalizarea unor obiective majore precum aeroportul si canalul Dunare – Bucuresti, decat in pericolul unei crize economice, refuzand sa coboare pretul sub nivelul actual. A