Doi cercetători români din SUA au creat un material din nanotuburi de carbon folosit în construcţia unor reactoare nucleare de mici dimensiuni. Acestea pot alimenta cu energie până la 20.000 de locuinţe. Compania americană Hyperion a cumpărat dreptul de a produce centrale nucleare de mici dimensiuni. Acestea pot alimenta 20.000 de case şi funcţionează zece ani. O microcentrală nucleară, concepută de oamenii de ştiinţă din Los Alamos, va intra în producţie de serie în cel mult cinci ani şi va putea asigura energia electrică necesară unui întreg cartier.
Specialiştii laboratoarelor guvernamentale americane care au proiectat-o spun că, iniţial, această microcentrală a fost concepută pentru a deservi unor unităţi militare detaşate în zone neelectrificate, dar cum între timp s-au inventat materiale care o fac mult mai sigură, ea poate fi acum folosită şi de către civili.
Reactoarele în miniatură vor fi sigilate din fabricaţie şi nu vor conţine material nuclear care ar putea fi folosit pentru dezvoltarea armelor, nu au piese detaşabile şi vor fi aproape imposibil de furat, pentru că vor fi încastrate în beton şi îngropate sub pământ.
Costă extrem de puţin
Centrala nucleară de cartier va costa numai 25 de milioane de dolari. Dacă ea va deservi măcar 10.000 de locuinţe, pentru fiecare casă vor reveni de plată doar 2.500 de dolari la instalare.
În plus, cum reactoarele trebuie să fie realimentate o dată la 7-10 ani, în tot acest timp curentul va fi gratuit pentru investitori şi, dacă ei nu vor putea consuma întreaga “producţie”, microcentrala le va aduce şi bani, prin vânzarea surplusului către reţeaua naţională.
Guvernul american a acordat licenţa pentru această tehnologie firmei Hyperion, o companie cu sediul în New Mexico. Directorul ei executiv, John Deal, spune că între 2013 şi 2023 se