Inflatia din octombrie, peste asteptari, a determinat analistii sa-si revizuiasca estimarile cu privire la inceputul ciclului de relaxare al politicii monetare, mo-mentul operarii primei reduceri a dobanzii cheie de catre BNR fiind estimat pentru februarie sau chiar mai tarziu.
In contextul crizei financiare internationale, incetinirea activitatii economice si reducerea ritmului de crestere al cererii, al consumului, pe fondul conditiilor monetare si de creditare restrictive, ar putea sprijini procesul dezinflationist, in timp ce aplicarea unor politici fiscale si salariale laxe va accentua presiunile inflationiste. "Este posibil sa asistam la prima reducere a dobanzii cheie cel mai devreme in februarie, cu sanse sa se intample chiar mai tarziu", apreciaza Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank Romania. In octombrie, rata anuala a inflatiei a urcat usor la 7,39%, comparativ cu 7,3% in luna precedenta, influentata de volatilitatea cursului de schimb.
BNR va incepe ciclul de relaxare al politicii monetare in conditiile in care economia va resimti impactul scumpirii si reducerii volumului creditelor noi acordate de banci, in opinia analistilor.
Presiunile generate de cerere se intensifica sezonier, pe masura apropierii sarbatorilor de iarna, iar cresterile salariilor si ale pensiilor vor impulsiona consumul si vor suplini partial diminuarea creditarii. In plus, la sfarsitul anului se inregistreaza, de obicei, cheltuieli bugetare masive, care ar putea avea ca efect cresterea preturilor.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, anticipeaza ca BNR va reduce dobanda de politica monetara cu certitudine la inceputul anului 2009, dar nu crede ca membrii consiliului de administratie "se vor grabi foarte tare", in conditiile in care inflatia ramane inca o problema. "Exista sanse mai mici decat am anticipat ca BNR sa reduca doband