Imaginea bisericii goale din Rosia dupa exodul sasilor transilvaneni l-a inspirat pe Eginald Schlattner sa scrie romane, insa de la debutul sau literar incoace, salile in care sustine lecturi publice sunt arhipline... La serata literara care s-a desfasurat pe 10 noiembrie la Siegburg, sala s-a dovedit a fi neincapatoare, iar numerosii cititori au fost nevoiti sa se mute impreuna cu autorul in sala cea mai mare din muzeul orasului. In localitatea din apropiere de Bonn, s-a adunat un public foarte numeros si eterogen, de la sasi si romani stabiliti de mult in Germania pana la iubitori ai literaturii din Republica Federala, care auzisera de Eginald Schlattner si datorita numeroaselor articole consacrate autorului in presa germana.
Printre cititorii incantati de cartile preotului din Transilvania se numara si Klaus Hardung, directorul muzeului orasului Siegburg, care a declarat: "Literatura lui Schlattner m-a apropiat de Romania. Am citit recent romanul "Pianul in ceata" si am fost impresionat deja de la primele pagini de maiestria descrierii structurilor sociale, a mediului complex in care se desfasoara actiunea, dar mai ales de emotionanta poveste de dragoste si de autenticitatea acestei carti cu caracter autobiografic."
Cu verva si elocventa sa impresionanta, scriitorul in varsta de 75 de ani a reusit sa familiarizeze si publicul mai putin avizat cu spatiul multicultural al Transilvaniei, tematizat in trilogia sa "Chipuri ascunse". Schlattner a citit fragmente din cele trei romane cu caracter autobiografic, "Cocosul decapitat", "Manusile rosii" si "Pianul in ceata", lansate de prestigioasa editura vieneza Zsolnay, editura care a publicat deja operele lui Thomas Mann si Hermann Hesse.
Serata literara cu Eginald Schlattner a fost organizata in cadrul programului cultural intitulat "intalnire cu Romania la Siegburg", care a debutat in se