O serie de economisti comportamentali si econo-fizicieni incearca sa aplice modele din fizica in economie cu scopul de a schimba modelele gresite din econimie care au declansat numeroasele crize economice culminand cu cea pe care omenirea o traverseaza acum. Efortul lor nu este luat in serios insa de specialistii in economie scrie prestigioasa revista Nature.
Sub titlul “Economia are nevoie de o revolutie stiintifica”, prestigioasa revista stiintifica Nature scrie ca inginerii financiari, care au avut prea multa incredere in axiome netestate si modele gresite, ar trebui sa invete de la fizicieni sa fie suspiciosi in privinta axiomelor.
In fizica, spune omul de stiinta francez Jean Philippe Bouchaud, daca observatiile empirice sunt incompatibile cu un model, modelul este, fie aruncat la gunoi, fie modificat.
Atat de multe idei s-au dovedit gresite in istoria fizicii incat fizicienii au devenit foarte critici si sceptici in privinta propriilor modele.
“Din nefericire, asemenea revolutii sanatoase nu au avut loc in economie unde ideile s-au transformat in dogme”, mai scrie Bouchaud in Nature.
In realitate pietele nu sunt eficiente, oamenii tind sa se concentreze asupra proiectelor pe termen scurt fara sa aiba viziune pe termen lung. Greselile se amplifica, conducand in cele din urma la o irationalitate colectiva, panica si prabusire.
Pietele libere sunt “piete salbatice”. Pentru prevenirea unui dezastru economic aceasta trebuie sa se schimbe, mai scrie revista.
“In comparatie cu fizica, succesul cantitativ al stiintelor economice a fost dezamagitor. Rachetele zboara pe luna, energia este extrasa din modificari la minut ale unor mase atomice si asa mai departe. Care este realizarea cea mai mare a economiei? Doar incapacitatea repetata de a preveni si avertiza asupra unor crize incluzand aici criza p