Comisia Europeana a adoptat joi un nou plan de actiune privind securitatea energetica si solidaritatea intre statele membre, in cadrul revizuirii strategiei energetice europene. Accentul pus pe securitatea surselor energetice face ca Romania sa fie un beneficiar important al masurilor propuse: Nabucco va primi in sfarsit sprijinul necesar materializarii sale, iar retelele sale de gaz si electricitate vor fi interconectate la cele din regiune.
– produse si cladiri mai eficiente energetic
– mai multe surse de energie, atat clasice, cat si regenerabile
– investitii in infrastructura pentru furnizori mai de incredere
– solidaritate intre statele membre pentru a evita crize de alimentare cu energie
– relatii diplomatice mai bune cu tarile furnizoare de energie si diversificarea lor Ce inseamna aceste masuri concret, pentru cetatenii europeni? Revizuirea strategiei energetice a Comisiei Europene a evidentiat doua concluzii:
- Pe termen mediu si lung, obiectivul de a reduce pana in 2020 emisiile cu 20%, cresterea procentului de energii regenerabile la 20% si imbunatatirea eficientei energetice cu 20%, cunoscut sub numel de strategia 20-20-20, ramane valabil si este directia in care trebuie sa mearga Europa.
- Pe termen scurt insa, Europa trebuie sa isi diminueze vulnerabilitatea rezultata din dependenta de o singura sursa de energie si sa dezvolte strategii pentru a face fata si pentru a evita crizele privind alimentarea cu energie.
Romania poate deveni unul dintre beneficiarii semnificativi ai acestui nou plan de actiune adoptat de Comisie joi, care pune accentul pe construirea infrastructurii pentru diversificarea surselor de energie si care a stabilit sase prioritati pentru dezvoltarea si securizarea infrastructurii energetice.
Nabucco devine, in sfarsit, o prioritate
Dezvoltarea unui