Orice guvern european trebuie să aibă o relaţie bună cu Moscova, pentru siguranţa aprovizionării cu gaze, a declarat, ieri, fostul cancelar german Gerhard Schröeder, prezent la Bucureşti la un seminar organizat de Forum Invest. Sursa: AP
„Noua administraţie de la Bucureşti va urma această cale nu numai pentru a avea un preţ bun la gaze. Rusia este un furnizor de încredere, în condiţiile în care Orientul Mijlociu şi Africa au demonstrat că sunt instabile“, consideră Schröeder, care este şi preşedintele companiei ce va realiza conducta Nord Stream, din care Gazprom are 51%. Această atitudine faţă de Kremlin trebuie adoptată de toate ţările europene, întrucât cele două entităţi, Rusia şi UE, sunt interdependente din perspectiva furnizorului şi a consumatorului, a punctat oficialul.
Fostul cancelar a declarat că nu are informaţii privind implicarea României în proiectul South Stream, însă nu exclude această posibilitate. Totuşi, el a lăsat să se înţeleagă faptul că România ar fi cea care doreşte să fie inclusă pe traseul gazoductului. „Am fost informat că există discuţii în România că voi aţi avea nevoie de South Stream, dar sunt discuţii interne, nu e problema mea“, a mai spus Schröeder.
Acesta a subliniat că proiectele South Stream, Nord Stream şi Nabucco nu sunt rivale, în condiţiile în care cererea de gaze din Europa va creşte vertiginos pe viitor.
Nabucco, dependent de Iran
„În prezent, importurile Europei din Rusia sunt de circa 500 de miliarde de metri cubi şi vor creşte cu încă 200 de miliarde până în 2020. Deci e nevoie de rute adiţionale, întrucât Nord Stream poate transporta doar 45 de miliarde de metri cubi“, a arătat şeful consorţiului care va amplasa conducta în Marea Baltică.
Totodată, în opinia sa, Nabucco nu poate fi fezabil pe termen mediu şi lung fără gazul iranian, astfel c