Unităţile de incinerare Protan au încheiat un acord cu Ministerul Agriculturii prin care acesta se obligă să subvenţioneze o parte din activitatea de distrugere a gunoaielor. Ministerul este dator cu 4 milioane de euro, astfel că reprezentanţii Protan SA au decis să sisteze activitatea până îşi primesc subvenţiile. Protan Codlea se va închide de lunea viitoare. Rezultatul poate fi dezastruos. „Activitatea din industria alimentară a judeţului Braşov va avea de suferit. Se poate ajunge chiar la un anumit blocaj. Atât timp cât produsele comestibile nu sunt neutralizate, activitatea de producţie nu poate continua”, a declarat Dorin Enache (foto), director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Braşov.
Nu există alte incineratoare
Situaţia este cu atât mai nefericită cu cât nu există unităţi alternative care să preia deşeurile de la Braşov. În judeţul Braşov mai sunt trei incineratoare de mică capacitate care deservesc doar două firme, respectiv laboratorul DSVSA Braşov. În situaţia de faţă, dacă nu se găseşte o soluţie de compromis între Ministerul Agriculturii şi Protan Bucureşti, industria alimentară va trebui să se oprească. „Unităţile de procesare a cărnii, laptelui, zahărului şi dulciurilor, panificaţie. Unde credeţi că se duc toate aceste deşeuri? La Protan. Supermarket-urile vor avea şi ele de suferit, pentru că nu vor avea cum să scape de marfa expirată. Nu există rezolvare nici pentru câinii euthanasiaţi, pentru că şi aceştia sunt procesaţi prin reţeaua Protan”, subliniază Dorin Enache.
În cazul în care Protan Codlea îşi închide porţile, DSV Braşov va încerca să medieze părţile implicate pentru reluarea activităţii. Ultima soluţie ar putea fi îngroparea gunoaielor şi resturilor rezultate din producţie.
„Era ultima soluţie”
Reprezentanţii Protan SA au declarat că închiderea incineratoarelor era ultima formă de protest pentru