Asistam probabil la cea mai lipsita de substanta si, in acelasi timp, cea mai palpitanta campanie electorala din ultimii ani, o campanie in care temele se succed rapid, fara vreo mare contributie a candidatilor insisi.
Am inceput sub semnul salariilor si al banului public. Zile de-a randul nu s-a discutat decat despre lefurile dascalilor. Pot sau nu fi majorate? Cu cat? De cand? Intra Romania in colaps din aceasta cauza sau nimic nu ne poate atinge pe insula noastra de bunastare?
Aceste salarii au fost singurul criteriu de pozitionare a partidelor care au uitat si de stropul de ideologie pe care-l mai aveau. Premierul si presedintele s-au asezat si ei pe pozitii, cum altfel decat contrare, jucand cartea electorala a temei cat s-a priceput fiecare.
Premierul l-a lovit pe presedinte peste promulgare cu responsabilitatea, pe care insa presedintele i-a strivit-o cu dezvaluirile referitoare la banul public. Palpitant, la TV, in direct, la ore de maxima audienta!
Atat doar ca subiectul a divizat si societatea, in adepti si contestatari. Destul de egal impartiti, asa ca, deocamdata, cel putin, potrivit sondajelor, nu exista un invingator cert pe tema lefurilor.
Vazand asta, Traian Basescu a deschis o noua pista - lovitura de stat prin suspendarea presedintelui daca acesta nu va numi premierul dorit de PSD-PC-PNL. Foarte credibil, de altfel.
Reactile celor vizati, mai ales a lui Adrian Nastase care a muscat momeala din plin, arata clar ca o conspiratie antiprezindentiala exista, indiferent daca este vorba intr-adevar de suspendare sau de boicotarea numirii noului guvern sau de amandoua.
Si uite asa campania parlamentara s-a "prezindentializat". Intr-un fel, romanii vor merge la urne pentru a vota pentru sau impotriva suspendarii presedintelui. In acest fel, Traian Basescu redevine, printr-o m