Redresarea suburbiilor marilor orase franceze, caracterizate prin somaj ridicat, saracie si infractionalitate, se indeparteaza pe zi ce trece din cauza problemelor cu care se confrunta economia Frantei.
Mohammed El Rhazi, un muncitor al fabricii de saltele Dunlopiilo, numeste criza creditelor "noua plaga", din locul de unde el vede totul - suburbia pariziana Mantes-la-Jolie, saracita dupa ce multimea furioasa a distrus totul in calea sa in 2005, scrie Bloomberg.
"Suburbiile franceze sunt lovite de aceasta criza globala la fel ca toata lumea", spune Rhazi, tatal a patru copii si al carui angajator se confrunta cu probleme din momentul in care a inceput sa sufere din cauza crizei de fonduri. "Diferenta este ca in suburbiile noastre cicatricile sunt dovada vie a ceea ce s-a intamplat. Criza vine si loveste unde deja exista o rana deschisa."
In urma cu trei ani, tinerii din cartierele sarace ale Frantei au marsaluit pe strada timp de 21 de zile, dand foc automobilelor si distrugand proprietati. Violenta in aceste zone - cu o mare pondere a populatiei formata din imigranti ce locuiesc in cladiri inalte si stramte de beton si unde rata somajului in randul tinerilor se apropie de 40% - l-a indemnat pe presedintele francez Nicolas Srakozy sa puna bazele unui plan pentru a readuce la viata aceste suburbii, cunoscute in limba franceza ca "banlieues".
Acum, in timp ce guvernul se concentreaza asupra stoparii extinderii crizei bancare si pe incercarea de a evita o posibila recesiune, acest plan initial al presedintelui nu mai este de prima importanta. Fara ceea ce Sarkozy a denumit odata "Planul Marshall al suburbiilor" - similar ca si intentie cu efortul de a reconstrui Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial - tulburarile din sectorul financiar vor lovi aceste zone mai puternic decat oricare altele si ar putea inrautati orice situatie delica