Cu un buget din care s-ar putea tăia 40%, directorii celor 16 institute culturale româneşti din străinătate prevăd un an de adevărată criză financiară.
Dacă decizia premierului Călin Popescu-Tăriceanu va fi adoptată de parlament, ei se tem că vor fi forţaţi să abandoneze proiecte importante şi să se întoarcă la manifestările culturale „sărăcăcioase“ de altădată.
„Cel mai dificil va fi să gestionăm riscul de a fi percepuţi ca o minune care a durat trei zile. La Londra ne-am construit o identitate instituţională apreciată - ca partener de calitate, «nou» şi de succes pe piaţa culturală. Nu întâmplător cred că jurnalul-video despre «asaltul nostru cultural» asupra Marii Britanii a fost premiat la Erasmus Euromedia Awards la Viena“, declară Gabriela Massaci, director ICR Londra.
În 2009, din cauza bugetului „amputat“, ar trebui să taie din program, printre altele, seria de dezbateri „Close-Up“ (în parteneriat cu London Festival of Europe), sezonul de film de la Belfast şi Oxford, participarea românească la London Jazz Festival şi pe cea a standului nostru la Târgul Language Show.
ICR Stockholm, model pentru suedezi
Directorul ICR Stockholm, Dan Shafran, e convins că abandonarea multor proiecte ne va afecta serios credibilitatea în străinătate. „Cum marea majoritate a programelor noastre sunt elaborate în colaborare cu parteneri suedezi şi urmează să se desfăşoare pe importante scene suedeze, anularea acestor evenimente va fi o lovitură serioasă pentru credibilitatea noastră, lucru care ne va afecta cel mai mult. Nu ne putem explica de ce am fi «pedepsiţi» pentru că ne facem treaba“. Nu doar credibilitatea ne va fi zdruncinată, crede Shafran, ci şi imaginea ţării în afară, de vreme ce guvernul nu se mai „îngrijeşte“ de ea. „Decizia vine într-un moment în care ICR Stockholm este considerat de suedezi unul dint