Google a făcut un mare pas înainte în efortul de a dezvolta o tehnologie care să permită calculatoarelor să înţeleagă vorbirea umană, potrivit ediţiei online a publicaţiei New York Times. Cercetătorii de la Google au integrat această tehnologie sofisticată, aflată încă în stadiul de pionierat, în motorul de căutare inclus în software-ul Apple iPhone.
Utilizatorii acestei noi aplicaţii, care va fi cel mai probabil disponibilă începând de azi prin magazinul virtual iTunes, pot pune telefonul la ureche şi întreba cu voce tare aproape orice, ca de exemplu: “Unde se află cea mai apropiată cafenea?” sau “Ce înălţime are Muntele Everest?”. Sunetul este convertit automat într-un fişier digital şi este trimis serverelor Google, care vor încerca să identifice cuvintele rostite şi să le transmită mai departe motorului de căutare.
Rezultatele afişate, care pot fi disponibile chiar şi după câteva secunde de la rostirea întrebării, prin reţea wireless, pot câteodată să includă informaţii locale, profitând de faptul că iPhone are posibilitatea să îşi identifice cu exactitate locaţia.
Abilitatea de a recunoaşte aproape orice cuvânt rostit de o persoană reprezintă de mult timp ţinta supremă a cercetătorilor care se ocupă cu dezvoltarea inteligenţei artificiale. Această abilitate ar permite interacţiunii dintre om şi calculator să se desfăşoare mai natural. Sistemele care pot face acest lucru au început deja să fie utilizate împreună cu diferite gadget-uri. Atât Yahoo cât şi Microsoft oferă acest serviciu inedit integrat în software-ul telefoanelor mobile, potrivit New York Times. (A.E.I.)
Google a făcut un mare pas înainte în efortul de a dezvolta o tehnologie care să permită calculatoarelor să înţeleagă vorbirea umană, potrivit ediţiei online a publicaţiei New York Times. Cercetătorii de la Google au integrat această tehnologie sofisticată, aflată încă