Niciodata in ultimii 18 ani conturul guvernarii postelectorale nu a fost atat de incert.
Pana acum aliatii erau clari, cel putin in linii mari, astfel incat existau cam doua variante certe, una mai probabila, una mai putin probabila, conform sondajelor.
De aceasta data insa, un singur lucru este aproape sigur - niciun partid nu va face majoritatea nici singur si nici cu ajutorul eternului partener de guvernare - UDMR.
Cei trei mari jucatori, PD-L, PSD si PNL, pun conditii, emit ipoteze, isi expirma preferinte, dar niciunul nu inchide cu totul vreo usa si nici nu avanseaza o alegere clara.
PSD+PC - PNL+UDMR
Varianta cea mai vehiculata a fost a aliantei PSD-PC + PNL care impreuna cu maghiarii ar putea avea, conform sondajelor de acum, o majoritate destul de consistenta, desi nu chiar confortabila. Este o formula dorita de social democrati care, pe de-o parte, stiu ca vor fi dominanti, deci nu prea vor fi nevoiti la concesii, iar pe de alta parte, oricum nu au apasari ideologice.
In PNL lucrurile nu sunt chiar atat de limpezi si ruptura dintre tabere este clara. Aripa Tariceanu- Olteanu doreste sa mearga pe mana PSD, conform directiei stabilite de multa vreme de catre Dinu Patriciu. Se pare ca termenii guvernarii au fost deja negociati. Tabara Orban, in care a debarcat, se pare, si Crin Antonescu, nu este chiar atat de entuziasmata de un mariaj postelectoral cu PSD.
Pe de-o parte, scepticii stiu ca nu vor putea guverna impreuna cu PSD decat cu pretul unor concesii de stanga grosolane, de tipul renationalizarii caselor revendicate. Apoi, asocierea cu puscariabilii si baronii care domina copios PSD nu este, nici ea, chiar visul acestei tabere liberale.
In plus, este clar ca o guvernare fara PD-L si cu premier impus de PNL + PSD-PC nu va putea fi instalata decat suspendandu-l pe