Compania Frigotehnica, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de echipamente frigorifice, se afla in negocieri cu fondul de investitii Balkan Accession Fund (BAF) in vederea extinderii in regiune, afacerile de peste granita urmand sa asigure 30-40% din veniturile grupului intr-un interval de circa trei ani.
La jumatatea lunii octombrie, Frigoholding, companie controlata indirect de BAF, a primit avizul Consiliului Concurentei in vederea dobandirii controlului unic al Frigotehnica. Potrivit reprezentantilor celor doua companii, tranzactia nu este deocamdata finalizata.
"Avizul de la Consiliul Concurentei este o etapa fara de care nu se poate face nicio tranzactie. In continuare suntem in negocieri cu cei de le Balkan Accession Fund. Daca deal-ul se va incheia, vom infiinta o noua companie unde vom fi parteneri cu ei", a spus Nicolae Bara, presedintele Frigotehnica.
Fondul de investitii BAF, coordonat de Horia Manda, a ajuns la masa negocierilor cu Nicolae Bara in detrimentul altor doua companii datorita faptului ca planul pe care l-a propus coincidea cu planurile reprezentantilor Frigotehnica.
"Initial am negociat cu alte doua companii, insa am ales-o pe aceasta, intrucat BAF are deja activitati in tarile in care vrem si noi sa intram, iar proiectul lor pentru Frigotehnica prevedea tot extinderea pe alte piete, un plan pe care noi il avem de circa doi ani", a spus Bara, care detine 60% din Frigotehnica.
Piata a fost destul de saraca in tranzactii in ultima perioada, iar consultantii apreciaza ca valoarea companiilor a scazut considerabil. Bara considera insa ca in cazul Frigotehnica criza nu a afectat valoarea companiei, desi nu doreste sa faca publica valoarea acesteia.
"Atragerea unui partener in companie nu are nicio legatura cu criza financiara. Am inceput negocierile inainte de criza, mai precis in noiembrie