Proteinele vegetale din soia şi fasole le înlocuiesc pe cele din carne. Românii care încep de astăzi postul Crăciunului vor avea o dietă fără carne, lactate şi ouă timp de 41 de zile. Acestea ar trebui înlocuite cu o varietate de fructe şi legume. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, le recomandă persoanelor care vor să postească până la Crăciun câteva alimente bogate în vitamine, minerale şi proteine vegetale. În postul Crăciunului, hrana se poate completa cu peşte sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbătoare.
Cereale la fiecare mic dejun
Cerealele integrale oferă vitamine, minerale şi fibre esenţiale. Cerealele ar trebui să fie cât mai variate: grâu, orez, secară, porumb sau hrişcă.
Germenii de grâu şi tărâţele conţin fibre care reduc riscul afecţiunilor cardiovasculare. Ovăzul conţine mai multe proteine decât grâul măcinat şi orezul brun, dar şi fier şi seleniu, care reduc efectele colesterolului „rău”.
În postul Crăciunului, tofu, brânza preparată din soia, oferă proteine importante pentru buna funcţionare a inimii.Cercetările recente au arătat că substanţele active (fosfor, calciu, potasiu, magneziu, fier), vitaminele, lecitina şi acizii graşi nesaturaţi din boabele de soia previn cancerul mamar şi osteoporoza.
În plus, soia este recomandată bolnavilor reumatici. Pentru combaterea oboselii nervoase, se recomandă salata verde. Planta este indicată şi persoanelor cu insomnii, bronşită şi astm. Specialiştii o recomandă şi diabeticilor pentru că reduce glicemia.
Peştele conţine vitamine
La sfârşitul săptămânii, se poate consuma peşte (cod, biban, păstrăv, plătică), care asigură organismului vitamine - A, D, E şi complexul B. Nelipsite din dieta persoanelor care postesc sunt nucile, un excelent tonic pentru creier, recomandate