Un compatriot sculptează pe strada Alcala din centrul Madridului. Mircea Maghiaru, 60 de ani, originar din satul Simileasca, judeţul Buzău, a fost toată viaţa căruţaş, dar pasiunea sa cea mai mare a fost sculptura. Maghiaru a urmat în ţară, la seral, cursurile Şcolii Populare de Arte, dar a fost nevoit să le abandoneze pentru că trebuia să muncească pentru a-şi întreţine familia.
„De când mă ştiu, pictura şi sculptura au fost marile mele pasiuni, dar întotdeauna am fost sărac şi nu am avut posibilitatea să studiez ceea ce mi-a plăcut.
După opt clase am fost nevoit să abandonez şcoala şi să muncesc. După ce m-am căsătorit am studiat doi ani la seral, dar nu am putut face faţă pentru că trebuia să îmi întreţin familia”, povesteşte Mircea Maghiaru. El a continuat să picteze şi să sculpteze în timpul liber, a participat la expoziţii şi concursuri şi a câştigat premii la „Cântarea României”.
„Am muncit cinstit întotdeauna şi am respectat pe toată lumea, dar sunt ţigan şi nu am studii şi asta m-a afectat în cariera pe care mi-am ales-o. Nimeni nu mi-a dat nici o şansă din cauza etniei”, spune Mircea.
Adună lemnul de la gunoi
În urmă cu şase ani şi jumătate, el s-a hotărât să îşi încerce norocul şi peste hotare. Mircea a plecat în Spania împreună cu unul dintre fiii săi. În timp, el şi-a adus soţia, copiii şi nepoţii şi s-au stabilit toţi în Madrid. Ei locuiesc într-o casă închiriată în cartierul Estrecho.
Familia sa lucrează pe unde apucă, iar el sculptează pe strada Alcala, în faţa magazinului El Corte Ingles, de la zece dimineaţa, până seara târziu. Bărbatul vinde lucrările la preţuri cuprinse între 20 şi 1.000 de euro.
Mircea realizează sculpturi cu teme din viaţa ţiganilor şi românilor, dar cele mai multe sunt inspirate din teme bisericeşti. O lucrare simplă o poate