Bursa a inchis ieri cea de-a treia sedinta consecutiva in scadere, dupa aprecierile mari de saptamana trecuta, brokerii fiind de parere ca speculatorii si-au marcat profitul si au iesit din piata. Indicele BET a coborat ieri cu 2,8% sub nivelul de referinta, de miercuri, cea mai mare corectie fiind consemnata insa de indicele societatilor financiare, care a pierdut 6,2%, coborand aproape de nivelul de 14.000 de puncte.
"Sfarsitul lui noiembrie ramane o perioada a incertitudinilor, nivelul volatilitatii mentinandu-se extrem de ridicat in aceasta perioada. In continuare piata de la Bucuresti va reactiona la evolutiile pietelor externe, reactiile, fie ele in plus sau un minus, fiind mai puternice din cauza lipsei de lichiditate a pietei locale", a apreciat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital.
Cele mai mari corectii din piata au fost ieri consemnate de companiile din sectorul chimic, Amonil Slobozia (AMO) si Azomures (AZO), care au pierdut 15% si respectiv 14,7%.
In topul scaderilor au fost urmate de deprecierile inregistrate de societatile financiare de investitii, care au consemnat scaderi cuprinse intre 4,7% si 7,6%. Cea mai mare corectie a fost consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 7,6%, coborand la pretul de tranzactionare de 0,61 lei/actiune. Au urmat actiunile SIF Oltenia (7,2%), SIF Transilvania (6%), SIF Banat-Crisana (5,9%), titlurile SIF Muntenia (SIF4) inregistrand cea mai mica scadere din randul SIF-urilor.
Tranzactiile SIF Oltenia au fost cele mai valoroase din piata (1,3 mil. lei), in timp ce tranzactiile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost printre cele mai numeroase (14,8 mil. actiuni).
In sectorul energetic, cea mai mare corectie din randul companiilor petroliere au inregistrat-o actiunile Rompetrol Rafinare, care au coborat cu 6,4% sub nivelul de referinta, in