Intrebare de la DanDaniel: "Poate nu am inteles eu bine, dar daca e cum am inteles eu e nasol. Eu am inteles ca intr-un colegiu se alege din prima candidatul care are 51% din colegiul respectiv. Presupunand ca in toate colegiile din tara acelasi partid castiga in fiecare colegiu 51%, sa se calculeze rezultatul alegerilor si componenta parlamentului. Raspuns: Acel partid, care castiga 51% din voturi in fiecare colegiu din tara va avea 100% in parlament. Adica, in acest caz ipotetic, partidul de pe locul 2, sa zicem cu 40% la nivel national, nu va intra in parlament. Gresesc cu ceva?"
Raspuns: Intr-un colegiu se alege de la inceput, fara recalculari si redistributii candidatul care obtine 50% din voturi +1 vot. Teoretic situatia expusa de tine este posibila, practic nu, pentru ca situatia ipotetica este exagerata. Exista sisteme electorale in care se alege direct candidatul care are majoritatea relativa a voturilor intr-un colegiu, nu cea absoluta, cum este cazul in sistemul romanesc. Un sistem de acest gen este cel din Marea Britanie. Daca te uiti la rezultatele electorale britanice vei vedea ca exista intr-adevar o suprareprezentare a partidelor mari, dar absenta unor partide solide din Parlament nu este o varianta posibila decat daca exageram incredibil previziunile.
Intrebarea de la Io: "Daca un candidat obtine 50%+1 si partidul sau trece de pragul de 5%, se mai face distributia pe circumscriptie sau i se atribuie mandatul inainte de distributie?"
Raspuns: Mandatul se atribuie direct in cazul expus de tine, candidatul respectiv devenind automat parlamentar.
Intrebare de la Lion: "Buna ziua. Am carte de identitate cu domiciliul in Bucuresti dar si flotant in Timisoara. Unde va trebui sa votez? Bucuresti sau Timisoara? Multumesc."
Raspuns: In conformitate cu ultimele prevederi legislative va trebui sa votezi in Bucuresti,