Lache si Mache sunt prieteni nedespartiti inca de pe vemea lui I.L. Caragiale. "Lache e inalt la inchipuire, Mache e adanc", ne spune clasicul. De aceea ei nu joaca niciodata bridge pe aceeasi axa. Nepotrivire de caracter. La concursul de perechi de saptamana trecuta, fiecare la masa lui, ca declarant in Sud, a ajuns in contractul de 3 FA. Ca niste veritabili experti, amicii au dedus ca toata sala va juca 3 FA si ca atacul primit de ei, Riga de pica, s-a gasit probabil pe toate mesele. Problema care si-au pus-o a fost ca pot lua Asul de pica la prima, la a doua sau la a treia levata de pica.
Lache a lasat sa treaca de doua ori si a facut impasul de caro la siguranta. Daca impasul ar esua, tot ar avea 10 levate la siguranta. Nu se facea ma-ntelegi, pentru ca sa riste sa caza si sa se faca de rasul chibitilor.
Mache a lasat o pica, a luat Asul la levata a doua si apoi a facut impas de caro. Daca pica e 5-2 sau 6-1, a judecat el, chiar cu impas ratat de caro, tot fac 11 levate. Daca sta pica 4-3, tot fac 9 levate cedand 3 pici si un caro. L-am ras pe fraierul de Lache!
Numai ca, dupa concurs, la o bere, amicul lor Tache le-a spus ca el a pus Asul la prima levata si le-a demonstrat ca a avut dreptate:
- Mai mazetelor, le-a zis, daca sta impasul de caro, am 50% din cazuri 13 levate. Top intre noi trei. Daca nu sta, tot mai am 5% sa fie pica 6-1, top la mine. Daca pica sta 5-2 iau o cadere (25 % din cazuri), dar daca sta 4-3 fac si eu 9 levate ca Mache. Ia calculati voi frumos: 55% top, 25% zero si 20% putin sub medie, cat face? Peste 61%, rezon? Ce scor credeti voi ca luati in concursul asta?
Tu, Mache, a continuat el, in cele 55% dintre cazuri, impas reusit sau esuat cu pica 6-1, o iei de la Lache.
Numai in 20% iei topul, adica daca impasul nu iese si sta pica 5-2.
Si mai raman 25 la suta situatii cand esti impartit. Ia scrie pe se