Analistii sustin ca planul de masuri al Guvernului ar putea parea corect, dar nu in cazul unei perioade de criza economica mondiala, cum e cea actuala, cand cuvantul de ordine ar trebui sa fie prudenta, ci mai degraba intr-o situatie de boom economic.
Premierul Tariceanu a anuntat miercuri primul pachet de masuri contra efectelor crizei externe. Printre masurile anuntate figureaza dublarea alocatiilor bugetare din 2009 pentru constructia de locuinte, scaderea CAS-ului cu inca 10 puncte procentuale, bonus fiscal de 5% pentru toti cei care isi vor plati impozitele la timp, scutirea de impozit a dividendelor reinvestite sau investite in noi firme.
"Problema este nu cea a alocarilor si destinatiei fondurilor, ci aceea a asigurarii resurselor financiare, care, din pacate, nu sunt argumentate. In timpul unei crize, cuvantul de ordine este "prudenta" nu "curajul" si "experimentarea", comenteaza Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica din Academia Romana
Este greu de presupus, inainte de alegeri, ca aceste masuri vor fi preluate integral de catre viitorul Guvern, chiar sub conducerea aceluiasi premier.
"Desi aparent masurile sunt de factura liberala, la o analiza mai atenta ele se pot dovedi factori pertubatori pentru functionarea libera a economiei de piata, fara masuri interventioniste. 'Fortarea' cresterii prin diverse 'bonusuri' sau 'premii' este in contradictie cu o economie de piata libera functionala. De exemplu, a acorda prime pentru plata la timp a impozitelor, care este regula intr-o economie de piata avansata, s-ar putea dovedi un paleativ care de fapt ascunde functionarea improprie a economiei libere de piata. Cred ca acest gen de masuri, intr-o economie inca imatura, poate introduce noi complicatii al caror efect este foarte greu de cuantificat", mai spune Albu.
Exceptia ar fi investitia in sectorul constructiilor