Presedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat ieri cu o zi inainte de debutul summit-ului UE-Rusia, planul Uniunii pentru Siguranta Energiei, care presupune reducerea dependentei de importurile straine de gaze si petrol, dar si construirea unei retele electrice europene care sa conduca la reducerea nevoilor de importuri pentru asigurarea energiei.
Astazi are loc la Nisa summit-ul UE-Rusia, ce se asteapta sa fie dominat de criza financiara si de dependenta Europei fata de resursele energetice rusesti. De asemenea, liderii europeni au anuntat ca vor relua discutiile privind un parteneriat strategic intre cele doua parti, proiect blocat in vara din cauza conflictului din Georgia.
Uniunea Europeana, care importa un sfert din necesarul sau de gaze din Rusia, a incercat de-a lungul timpului sa evite monopolul rusesc, prin diferite masuri.
Potrivit planului Comisiei Europene, reteaua electrica europeana va consta in noi cabluri ce vor lega centralele eoliene din Marea Nordului si va presupune conectarea retelelor de electricitate din regiunea Marii Baltice si tarile cu iesire la Marea Mediterana.
Potrivit cotidianului britanic The Times, tarile europene vor mai contribui financiar la construirea a doua conducte pentru obtinerea de gaz din Asia Centrala si Africa. Planurile presupun constituirea unei Comunitati Gas Ring sau a unei retele care sa permita tarilor europene partajarea rezervelor de gaze in cazul in care Rusia decide sa intrerupa livrarea. Analistii estimeaza ca cele doua proiecte vor costa milioane de euro.
Barroso a subliniat faptul ca dependenta Europei de importurile de gaze ar putea ajunge la 70% pana in 2030 si ca Rusia are nevoie de consumatorii europeni, la fel cum si ei au nevoie de Moscova.
"Mesajul meu de maine (azi, n.n.) pentru presedintele Medvedev nu va fi in mod cert unul negativ. Devenim din ce