Grupul celor 20 cele mai mari tari industrializate si in curs de dezvoltare (G20) se va intalni la Washington intr-o incercare de actiona de o maniera coordonata pentru a opri extinderea crizei financiare ce a afectat intreaga lume.
Intalnirea de pe 15 noiembrie va gazdui liderii din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Uniunea Europeana, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
Acestora li se vor adauga directorul executiv al FMI, presedintele Bancii Mondiale, secretarul general al Natiunilor Unite si presedintele forumului pentru stabilitate financiara, un grup format din autoritati nationale de mare importanta din sectorul financiar si de institutii financiare internationale.
Invitatiile pentru aceasta intalnire oficiala a sefilor de state si de guverne ale celor mai importante 20 de state industrializate si in dezvoltare din lume au fost lansate in urma cu doua luni de George W. Bush, moment cand cea mai mare criza ce a lovit economia mondiala de la Marea Depresiune pana astazi erupea si isi facea simtita din plin prezenta.
In ultima perioada criza si-a intrat in drepturi si a contagiat state de pe toate meridianele. In aceste conditii Fondul Monetar International a previzionat la inceputul acestei luni ca anul viitor cresterea economiei mondiale va incetini la 2,2%, valoare care in opinia fondului desemneaza intrarea in recesiune.
Vazuta ca o replica a intalnirii de la Bretton Woods din 1944 ce desena arhitectura sistemului financiar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, summit-ul de la Washington de la sfarsitul acestei saptamani marcheaza lansarea unui proces de la care liderii mondiali se asteapta sa rescrie cartea de reguli a sistemului financiar mondial. Asteptarile de la aceasta intalni