Cine are acum cash si cauta un plasament care sa ii asigure un randament consistent - chiar in termeni reali- poate gasi cu usurinta alternative la bancile comerciale.
Fortate sa se bazeze intr-o masura mult mai mare decat pana acum pe fondurile atrase pe plan local, bancile s-au prins intr-o lupta a dobanzilor la depozite, ajungand sa plateasca chiar si 13%-14% pe an pentru economii in lei.
In mod traditional, depozitele bancare sunt produse sigure, care ofera in schimb un randament modest. Intr-un moment in care investitiile in imobiliare nu mai aduc decat cel mult incertitudine, iar Bursa nu reuseste sa isi revina din scaderi, prespectiva unui randament real de circa 6% pe an, fara a asumarea unui risc semnificativ, este mai atractiva ca oricand.
Fie ca este vorba de depozite clasice sau certificate de depozit, aproape toate bancile ofera acum dobanzi de peste 11%-12% pe an. Spre deosebire de anii trecuti, cand in general bancile de talie mica erau cele care ofereau dobanzile cele mai mari, acum jucatorii de top sunt cei mai agresivi. Astfel, banci de top ajung sa ofere dobanzi chiar si de 14% pe an.
Aceasta in timp ce BNR afirma ca inflatia va continua sa coboare - sub 7% in decembrie si sub 5% pana la sfarsitul anului viitor. Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, inflatia medie va fi de 4,8% in 2009.
In aceste conditii, cine face acum un depozit pe un an cu dobanda de 13% pe an va avea in 2009 un randament real (excluzand impactul inflatiei si impozitul pe dobanda) de peste 5%. Adica, cine plaseaza acum un depozit de 10.000 de lei va incasa o dobanda de 1.092 de lei, care actualizata cu inflatia ar insemna in banii de astazi 1.040 de lei.
Astfel de dobanzi apar chiar in ofertele standard ale bancilor. Clientii care au insa sume importante pot sa negocieze niveluri preferentiale de dobanda.
Cine vrea o garantie supliment