Zona Euro a intreat in recesiune, pentru prima oara in istoria sa, cu o reducere a produsului intern brut de 0,2% in trimestrul III, potrivit cifrelor publicate de Institutul de statistica al UE, INSEE. Franta scapa, pentru moment, de recesiune: produsul intern brut a inregistrat, in trimestrul III, o crestere de 0,14%.
Cele 15 state membre ale Zonei Euro se afla, in acest stadiu, recesiune tehnica, definita prin scaderea produsului intern brut pe parcursul a doua trimestre consecutive. In trimestrul II, Zona Euro inregistrase o reducere a PIB-ului de 0,2%.
In randul principalelor economii ale zonei, Germania si Italia se afla in recesiune, cu o reducere de 0,5% a PIB-ului aferent trimestrului III.
Economia spaniola a inregistrat o crestere negativa de 0,2% in trimestrul III in raport cu precedentul, pentru prima oara din 1993.
Pe ansamblu, cele 27 de tari membre ale UE scapa, pe moment, de recesiunea tehnica, cu o contractie a PIB-ului de 0,2% in trimestrul III, dar dupa o crestere zero in trimestrul II.
"Aceasta cifra este uimitoare, pentru ca toata lumea se astepta la un rezultat negativ si se pregateau dezbaterile asupra crizei", a comentat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, citat de AFP.
INSEE estima, initial, o reducere a PIB-ului Hexagonului de 0,1%, dupa ce economia Frantei scazuse deja cu 0,3% in trimestrul II. Daca previziunile INSEE se adevereau, Franta ar fi intrat in recesiune tehnica, termen care desemneaza reducerea PIB-ului pentru doua trimestre consecutiv.
Lagarde a precizat ca majorarea PIB-ului indica faptul ca politicile guvernamentale incep sa produca efecte.
Consumul gospodariilor si investitiile intreprinderilor au fost cele doua motoare care au propulsat cresterea PIB-ului.
Cel de-al treilea pilon al cresterii economice, comertu