Numarul de CV-uri pe care le primesc recruiterii s-a triplat. Acestea vin mai ales din real estate si banci.
Firmele de recrutare si executive search primesc tot mai multe CV-uri de la angajati din real estate, banci, productie, PR sau publicitate, care au fost afectati de procese de restructurare si reorganizare interna si care sunt dispusi sa se angajeze pe salarii mai mici decat cele de pana acum.
"Daca acum un an gaseam doar doi copii 'fitosi', care cereau salariu fix de minimum 1.000 de euro si erau obisnuiti sa stea in showroom sa vina cumparatorii la ei si se credeau buni, acum vin oameni seriosi care se multumesc cu salarii de 600 de euro si inteleg ca ne va fi greu, astfel ca stau la birou de dimineata pana seara", spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, unul dintre cei mai mari jucatori intrati recent pe piata.
Real estate-ul si banking-ul erau pana in urma cu cateva luni domeniile-vedeta ale pietei salariale, in care se puteau obtine relativ usor castiguri mari.
Expansiunea agresiva a retelelor bancare si febra tranzactiilor imobiliare din ultimii ani s-a resimtit direct in buzunarul celor care le intermediau. Salariul mediu din banci, cel mai mare din economie luni la rand, varia in jurul a 1.000 de euro pe luna. Pe de alta parte, un consultant imobiliar bun castiga 4.000 de euro pe luna, iar unul foarte bun incasa si 10.000 de euro lunar. Project managerii, specialisti putini si foarte cautati de businessurile din real estate, care aveau salarii de 3.000 - 4.000 de euro, si-au ajustat asteptarile la ce ofera piata acum.
"Project managerii sunt dispusi sa accepte oferte de job si pe salarii de 1.000 de euro, desi erau obisnuiti cu castiguri mari", spune Cristina Postolache, general manager al Skill Team, companie de resurse umane.
Specialistii in recrutar