Sunt cuvintele suta la suta "optzeciste" ale unui muncitor secui din Baraolt, care a inchis o discutie intelectuala cu profesorul de limba romana venit de la Bucuresti.
Desigur, muncitorul a recunoscut cultura, educatia, cunostintele elevate ale interlocutorului sau, dar scara de valori a societatii era inversata si asa a inteles el sa defineasca adevarul "optzecist".
In anii '80 "nu mai aveai chef de nimica, nici de amor nu mai aveai chef, eram ca niste animale". Se traia intr-o lume inversata. Lumea era condusa de precupete, vanzatoarele de la Alimentara sau Gostat, de tablagii burtosi, de aprozaristi etc. A fost o perioada cand visele devenisera cosmaruri, rateurile subconstientului se ancorasera in realitatea imediata si incercau sa i se substituie.
Lumea era structurata precum albinele intr-un stup. Blocul "semana foarte bine cu un mixer", devenind cu trecerea anilor "un amestec ciudat de populatie provenita din toate categoriile sociale". Destinul tau era hotarat de profesia sau neajunsurile parintilor. Inca din clasa intai "invatatoarele isi imparteau copiii dupa profesiile parintilor, tu ai un doctor, da-mi-l mie pe director, tie iti dau strungarul, ca eu mai am un zugrav". Procesul este in vigoare si azi prin crearea asa-ziselor "clase speciale" din copii cu parinti "speciali". Scoala "devenise o institutie politica" din care "se eliminase repetentia". Invatatoarele si educatoarele, "tovarasele" inca in viata si in deplina activitate pedagogica, "erau privite ca niste autoritati supreme". Atunci precum si azi "aveau o suma de acoliti pe langa ele, cum ar fi baiatul macelarului, fata vanzatoarei de la branzeturi, care erau favorizati pentru ca aveau parinti in posturi "strategice". Dupa 1990 a fost cunoscuta inflatia de coronite si de premii intai in clasele primare, premii cumparate de parinti cu cadouri grase.
Anii '80 au creat alim